למקום – הסבר כללי

שלום חברים 🙂

הפקודה “למקום” היא הפקודה החשובה ביותר להצבת גבולות בתוך הבית. מעבר לכך שהיא משפרת את נוחות החיים עם כלב ממושמע, היא גם יעילה מאוד לפתרון מגוון בעיות, כגון: השארת הכלב לבד בבית, הצקה בזמן האוכל, אגרסיביות סביב חפצים, אורחים, ועוד.

מבנה הפקודה ומשמעותה

הפקודה “למקום” דומה מאוד לפקודה “אליי” מבחינת תהליך הלמידה ואופן האכיפה, אך המשמעות שלה לכלב הפוכה לגמרי:

  • “אליי”: התקרב אלי.
  • “למקום”: התרחק ממני.

בתהליך הלמידה אנו מלמדים את הכלב שהשליטה במרחב הביתי היא שלנו. הנה מספר נקודות חשובות לגבי הפקודה “למקום”:

1. משמעות הפקודה

מכיוון שאנחנו רוצים ללמד את הכלב שמשמעות הפקודה “למקום” היא ‘התרחק ממני’, חשוב שנלמד להשתמש בכלים בצורה מתאימה, בין אם זה בלחץ או במוטיבציה – על פי ההנחיות בפרקים הבאים.

2. המקום כמוצא

הפקודה “למקום” אינה עונש, אלא מוצא שהכלב נדרש לבחור. אין משמעות להשארת הכלב ב”מקום” כעונש.

3. עבודה בשלבים: מוטיבציה ואז לחץ

בדומה לכל תהליך למידה חדש, נתחיל במוטיבציה. לאחר שנלמד את הכלב ש”שווה לו להתרחק מאיתנו למקום,” נלמד אותו שהוא “חייב להתרחק למקום אם ביקשנו.”

4. עבודה עם מקום אחד בכל חלל

שימו לב שאתם מגדירים מקום אחד בכל חדר. אין בעיה להגדיר מספר מקומות בבית, רק חשוב לוודא שיש ביניהם הפרדה ברורה (למשל: מקום בסלון, מקום בחדר השינה, מקום בחצר, וכדומה).

5. ארגון מקום נוח

ככל שהמקום יהיה נעים ומזמין יותר לכלב, כך הוא ישמח לבחור בו. מומלץ לבחור מזרון נעים עם שמיכה או כריות שיהפכו את המקום לנוח ומזמין.

6. עבודה במרפסת או בחצר

למי שיש מרפסת או חצר, שימו לב: אנו מלמדים את הכלבים לפתור לחץ על פי סיטואציה. כל לחץ שתפעילו מחוץ לבית צריך להיות בפרשנות “התקרב אליי” (עם הפקודות “אליי”, “רגלי”, “לא למשוך ברצועה”, וכו’). כל לחץ שתפעילו בתוך הבית או במרחב סגור אמור להיות בפרשנות “התרחק ממני” – עם הפקודה “למקום”. כאשר תרצו שהכלב ייכנס מהמרפסת או החצר לתוך הבית, התחילו עם הפקודה “אליי”. לאחר שהכלב נכנס למרחב הסגור, פקדו עליו ללכת למקום. בשלב מאוחר יותר, תוכלו גם להגדיר לכלב מקום במרפסת או בחצר, אך מומלץ לעשות זאת רק לאחר שבוע או שבועיים של עבודה במרחב סגור, כדי למנוע בלבול.

לסיכום

זהו הסבר מקדים ללימוד הפקודה “למקום”. בשיעורים הבאים תלמדו כיצד ללמד את הפקודה “למקום” באמצעות מוטיבציה ולחץ, וכיצד להשתמש בה כדי להביא את הכלב לרגיעה.

בהצלחה רבה, ומחכה לשמוע מכם 🙂